. 1829 Yılından sadece 4 yıl sonra, Padişah II. Mahmud’un, ‘muhtarlığın seçim ile belirlenmesi’ kararıyla:
1833 Yılında Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde, Osmanlı İmparatorluğu’nda ilk Taşra Muhtarlık Teşkilatı kurulup; muhtarlık seçimi gerçekleşmiştir.
Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi’yle bu süreç, yasallaşarak 1864 yılına kadar İmparatorluğun her tarafına yayılarak devam etti. 1876 Yılında ise İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi’nde muhtarlık sistemi ve muhtarların görevleri genel hatlarıyla belirlenmiştir. Ancak 1913 tarihli İdare-i Umumiye-i Vilayet Kanunu ile muhtarlık sistemi kaldırılmış ama 1933 yılına kadar da fiilen devam etmiştir.
1944 Yılında ve 4541 Sayılı Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetlerinin Teşkiline Dair Kanun ile Kanunun uygulama şekil ve esaslarına dair 1945 tarihli tüzük çıkarılmıştır ve muhtarlık teşkilatının bugünkü şekli gerçekleşmiştir.
1876 Yılında ilân edilen Birinci Meşrutiyet’le birlikte (ilk seçimlerin gerçekleştiği) 19 Mart 1877’de açılan ve “Meclis-i Mebusan” adını alan ilk parlamentomuza seçilen milletvekillerinden 43 yıl önce:
Kastamonu’da muhtarlık, seçimle gerçekleşiyordu.
Mehmet Güneş, “Osmanlı Dönemi’nde Muhtarlık” isimli kitabında bu tarihsel olay detayıyla incelemiş. Dolayısıyla seçim tarihimizin:
Genel Seçimlerle değil, ilk defa Kastamonu’da gerçekleşen Yerel Seçimlerle başladığı anlaşılmıştır.
Şahabettin Mert